Jos et vielä ole kiristänyt vyötä ja laittanut talouttasi kuntoon niillä keinoilla joita jokainen voi yrittää, niin tee se nyt.

Taloussanomat listaa asioita, joita esimerkiksi työttömäksi jäätyään kannattaa heti tehdä. Ilmottaudu samantien kortistoon ja hommaa uusi verokortti. Jos sinulla on asuntolainaa sovi uusi maksuohjelma (olettaen, että et pysty maksamaan nykyisellä lyhennysvauhdilla).  Voit esimerkiksi maksaa vuoden ajan pelkästään korkoja. Se jo helpottaa huomattavasti. Jos vuokranmaksu ei onnistu ajallaan ota heti yhteyttä vuokranantajaan ja kerro rehellisesti tilanteesi. Sovi uusi maksupäivä, kun tiedät milloin rahat on kasassa. Päätä ei pidä pistää puskaan, vaan on rohkeasti vain selvitettävä asiat. 

Sama koskee muuten pikalainaakin - paljon saa esim. Suomi24:lla lukea kysymyksiä kuinka minkäkin pikalainafirman kanssa pystyy sopimaan maksuohjelmia jne. Älä hyvänen aika sieltä keskustelupalstalta kysy, vaan soitto suoraan lainanantajalle! Sieltä se varmasti oikea vastaus tulee.

Paikalleen ei pidä jäädä vaikka työttömäksi joutuisikin. Ilmottaudu vaikka kansalaisopistoon kurssille tai aktivoi itsesi muulla tavalla. Kaikkein huonoin vaihtoehto on jäädä sohvalle kieriskelemään. Nokka kohti uusia tuulia.